Activitati de joaca pentru bebelusi cu varsta intre 12-16 luni

ACTIVITĂŢI PENTRU BEBELUŞII CU VÂRSTA ÎNTRE 12-16 LUNI

LUNI

Copiilor le plac jocurile la aceasta vârsta (de ex. fripta, numărarea degetelelor, etc). Încercaţi să vă jucaţi în diverse moduri cu bebeluşul şi vedeţi dacă şi el încearcă să se joace cu dvs. Ascundeţi- vă în spatele uşii sau a mobilei atunci când vă jucaţi de a v-aţi ascunselea; loviţi cuburile între ele sau capacele oalelor atunci când jucaţi fripta.

MARŢI

Realizaţi două păpuşi din ciorapi sau pungi de hârtie. Daţi una dintre păpuşi bebeluşului. Jucaţi-vă cu copilul făcând păpuşa să-i vorbească. Încurajaţi copilul să vă "răspundă".

MIERCURI

Susţineţi bebeluşul să stea în picioare cu faţă către o altă persoană pentru a-l încuraja să facă primii paşi. Puneţi bebeluşul să păşească spre cealaltă persoană pentru a-şi lua jucăria preferată sau pentru a lua o prăjitură.

JOI

Daţi-i bebeluşului cutii care să aibă capace sau diferite compartimente umplute cu mărgele, cuburi sau alte jucării de mărime mică. Lăsaţi-l să le deschidă şi să le răstoarne. Jucaţi-vă jocul "hai să le punem la loc".

Aceasta îl va ajuta să înveţe cum să dea drumul la jucării acolo unde vrea el.

VINERI

Înfăşuraţi neglijent o jucărioară în hârtie igieniecă sau într-un şerveţel fără să-l lipiţi. Bebeluşul va putea să-l desfacă şi va găsi o surpriză. Folositi şi hârtie de împachetat sau o ţesătură. Acestea sunt colorate viu şi foşnesc.

LUNI

Bebeluşilor le place să împingă sau să tragă jucăriile. Construiţi-vă singuri o jucărie care poate fi trasă folosind o cutiuţă pe care le legaţi cu o sfoară (de 60 cm). Legaţi o bilă sau ceva din plastic la capătul sforii pentru a-l folosi ca mâner.

MARŢI

Luaţi o foaie de bloc de desen şi puneţi-o pe o măsuţă. Arătaţi bebeluşului cum să mâzgâlească folosind creioane netoxice. Desenati cu rândul. De asemenea este amuzant să pictaţi cu apă.

MIERCURI

Aranjaţi mobila astfel încât bebeluşul să poată să meargă în jurul camerei păşind prin spaţiul dintre mobile. Aceasta îl va încuraja să-şi menţină echilibrul în timp ce merge.

JOI

Bebeluşilor le place să facă zgomot. Construiţi diverse zornăitoare folosind pahare de iaurt, sticluţe de medi-camente sau cutii de film. Umpleţile pe fiecare cu di-ferite obiecte cum ar fi pie-tre, orez, sare, etc. Aveţi grijă să fie bine închise.

VINERI

Acum este momentul ca bebeluşul să înveţe că adulţii pot fi utili! Când bebeluşul vă cere ceva fie vocalizând, fie arătând spre lucrul respectiv, răspundeţi bebeluşului, numiţi obiectul pe care acesta îl cere şi încurajaţi-l să comunice din nou; vorbiţi pe rând.

LUNI

Jucaţi-vă jocul numelor. Numiţi părţile corpului, obiecte uzuale şi persoane. Acest lucru îl va ajuta pe bebeluş să înteleagă că toate au un nume şi-l va ajuta să înceapă să înveţe aceste nume.

MARŢI

Realizaţi o cursă cu obstacle folosind mobilă sau cutii pe care bebeluşul se poate căţăra, merge pe deasupra, pe dedesubt, prin şi peste. De asemenea, o cutie mare poate fi folosită pentru joc şi pentru a sta în ea.

MIERCURI

Lăsaţi bebeluşul să vă ajute la curăţenie. Jucaţi-vă cu el "să umple coşul cu gunoi" sau "să-i dea lui mami sau lui tati".

JOI

Pregătiţi o sacoşă surpriză pe care bebeluşul să o găsească dimineaţa. Puneţi într-o pungă de hârtie sau de haine o jucărie moale, ceva care să sune, un borcănaş cu capac sau o carte cu pagini cartonate.

VINERI

Jucaţi-vă "imaginar” cu o jucărie de pluş sau cu o păpuşă. Arătaţi şi spuneţi bebeluşului ce face păpuşa (merge, se duce la culcare, mănâncă, dansează în jurul mesei). Vedeţi dacă şi bebeluşul face păpuşa să se mişte şi face ceea ce îi cereţi.

LUNI

Tăiaţi mâncarea în bucăţele mici şi lăsaţi copilul să mănânce singur. Aceasta îl va ajuta foarte mult să exerseze prinderea obiectelor mici şi să simtă diverse texturi.

MARŢI

Lăsaţi bebeluşul să vă "ajute" în timpul activităţilor zilnice. Încurajaţi-l să vă "aducă" ceaşca şi lingura când e ora mesei, să "găsească" pantofii şi haina, să vă "aducă" pampersul sau pantalonaşii ca să-l schimbaţi. Îndeplinirea comenzilor reprezintă o importantă abilitate care trebuie învăţată.

MIERCURI

Bebeluşul învaţă că jucăriile sunt folosite pentru diverse acţiuni. Daţi-i bebeluşului o mulţime de lucruri pe care să le împingă, să le rostogolească, să le tragă, să le îmbrăţişeze, să le scuture, să le examineze, să facă turnuleţe, să le rotească şi să le amestece.

JOI

Mai tuturor bebeluşilor le place muzica, bateţi din palme şi dansaţi în ritmul muzicii, încu-rajaţi bebeluşul să exerseze echilibrul prin mişcări înainte, în jur şi în spate. În cazul în care este nevoie, ţine-l de mâini ca să aibă un punct de sprijin.

VINERI

Pregătiţi bebeluşul pentru o activitate sau o excursie pe care vreţi să o faceţi în viitorul apropiat, vorbindu-i dinainte de acest lucru. Bebeluşul va simţi că l-aţi inclus şi pe el în aceasta acţiune, că nu e doar un simplu spectator. De asemenea, acest lucru este util pentru a diminua teama de a fi lăsat în urmă.