Asigura un mediu pe care copilul sa-l poata explora fara a fi in pericol

Odată cu îmbunătăţirea asistenţei medicale, au fost ţinute sub control sau eliminate în mare măsură boli care duceau cândva la moartea copiilor. 

Ştiaţi că s-a ajuns acolo când accidentele de maşina sa provoace vatamarea sau moartea mai multor copii sub varsta de patru ani decat orice boaIa?
 
Ca parinte, trebuie sa asigurati copilului un mediu pe care copilul sa-l poata explora fara a fi pus in vreun pericol.
 
Faceţi din timp toate schimbările necesare în casă pentru singuranţa lui maximă, ganditi-va din vreme la etapele urmatoare de dezvoltare a copilului şi, bineinteles, aveti grija ca atunci cand calatoriti cu maşina sa aşezati copilul intr-un scaun special care sa respecte normele de siguranta.
 

Simţul pericolului, dar şi echilibrul se dezvolta la bebeluşi mult mai târziu. Bebeluşii sunt prin natura lor curioşi şi activi. În momentul în care un copil incepe sa se framante, sa se rasuceasca, sa apuce obiectele, sa se tarasca şi, in cele din urma, sa mearga de-a buşilea şi in picioare, are nevoie sa fie supravegheat pentru a face cunoştintă cu toate lucrurile care il inconjoara in deplina sigurantă.

În această categorie găsiţi un ghid pentru amenajarea casei in vederea eliminarii oricarui eventual pericol pentru copil. Veti gasi de asemenea informatii pentru cumpararea unor articole sigure pentru copil. O data la şase luni faceti din nou inspectia casei şi reanalizati măsurile de siguranta, urmarind mai ales evitarea situatiilor care ar putea fi periculoase pentru copil. Tineti seama şi de anotimp - iarna pericolul poate aparea din cauza surselor de incalzire, primavara şi vara e nevoie sa luati mai multe precautii in privinta apei şi a transportului copilului pe bicicleta. Mai jos este schitata dezvoltarea tipica a copilului in primul an de viată (pentru detalii, vezi sugarul de la 1 la 12 luni).

Vârsta Abilităţile copilului
Până la 2 luni Bebeluşul se mişcă într-o parte şi în alta şi poate începe să se rostogolească (deşi nu e un lucru prea obişnuit).
3-5 luni Bebeluşul poate începe să se legeneşi să se rostogoleascp, să apuce lucruri, să se ridice şi să bage în gură diverse obiecte.
6-9 luni Bebeluşul poate începe să se târască, să meargă de-a buşilea, să se agaţe de orice ca să se ridice, trâgând toate lucrurile jos.
10-12 luni Copilul poate începe să stea în picioare, să se caţăre şi chiar să meargă.

 

Aranjarea casei pentru siguranţa copilului