Ce medic pediatru sa aleg pentru copilul meu? Categorii de medici care pot oferi ingrijire pediatrica

Categorii de medici care pot oferi îngrijire pediatrică
>     Pediatru - un medic specializat în îngrijirea sănătăţii copiilor
>     Medic de familie - un medic care se ocupă de sănătatea întregii familii
>     Medic generalist - un medic care poate asigura îngrijirea sănătăţii copilului sau a întregii familii
>     Soră medicală specializată în pediatrie sau medicină de familie - soră calificată cu pregătire suplimentară şi certificare pentru asistenţă pediatrică şi familială
>     Asistent medical - care a urmat un program de doi ani de învăţământ medical primar şi care asigură servicii de îngrijire pediatrică sub conducerea unui medic
>     Medic naturist - un medic care practică medicina naturistă, asigurând îngrijirea copilului prin tratamente din care sunt excluse medicamentele; acesta trimite copiii cu afecţiuni grave la medicii care practică medicina alopată
>     Medic perinatolog - un specialist în medicina nou-născutului, la care trebuie să se apeleze atunci când testele prenatale arată că un copil va avea o malformaţie congenitală sau în alte cazuri speciale
>     Medic neonatolog specializat în neonatologie - un specialist din domeniul medical, care îngrijeşte nou-născuţii bolnavi sau cu nevoi deosebite de îngrijire (cum sunt copiii născuţi prematur).

Puteţi găsi persoana potrivită care să se ocupe de sănătatea copilului informându-vă în următoarele locuri:
•      La propriul dumneavoastră medic de familie, dacă intenţionaţi să alegeţi o altă persoană pentru îngrijirea sănătăţii copilului.
•      La maternitatea unui spital sau a unei clinici, mai ales la personalul de îngrijire după naştere: surorile îi văd pe medici acordând îngrijiri atât mamelor, cât şi copiilor şi în consecinţă pot să vă dea sfaturi sau informaţii excelente.
•      La casele de asigurări de sănătate: Alegerea dumneavoastră ar putea fi restrânsă la un anumit grup de cadre medicale.
De la prieteni care au copii: părinţii au de obicei impresii foarte ferme despre personalul de îngrijire pediatrică. Luaţi în seamă comentariile lor pozitive, dar şi pe cele negative.
De pe site-uri care conţin liste cu personal medical specializat în pediatrie. De la filialele locale ale unor asociaţii medicale.
•      De la spitalele universitare.
•      Din anuare telefonice de tipul Paginilor aurii, la capitolul Medici de familie sau Medicină - Pediatrie.


Este important să aveţi o întrevedere cu cel care se va ocupa de sănătatea copilului dumneavoastră. Unii acceptă să primească în îngrijire doar nou-născuţi şi s-ar putea să fie greu să schimbaţi medicul dacă nu vă satisface îngrijirea pe care acesta o acordă puiului.

Când alegeţi medicul, încercaţi să ţineţi seama de propriile concepţii. Vreţi să aibă un rol activ în îngrijirea sănătăţii copilului sau vreţi să vă bazaţi pe autoritatea piciului? 
Dar cu somnul copilului? Dar cu vaccinările ? După ce v-aţi lămurit aceste chestiuni,  puneţi medicului câteva întrebări (cum sunt cele ce urmează), pentru a şti:
>     Care este pregătirea, experienţa şi afilierea sa(Când şi unde aţi obţinut calificarea profesionala ?)
>     Concepţia sa medicală (Cum concepeţi rolul părintelui în îngrijirea sănătăţii copilului?)
>     Obiceiurile de îngrijire (Cât de curând după prima examinare a copilului aţi vrea să-l vedeţi din nou?)
>     Disponibilitatea (Când puteţi fi găsit la cabinet?)
>     Personalul şi dotările cabinetului (Ce alt personal există în cabinetul dumneavoastră? Care este rolul acestuia?)
     Organizarea programărilor (Cum se fac programările vizitelor medicale?) Au fost răspunsurile medicului în concordanţă cu concepţiile dumneavoastră despre îngrijirea medicală a copilului? Dacă nu, căutaţi alt medic.

Dacă răspunsurile v-au satisfăcut, încercaţi să aflaţi şi părerile părinţilor unor foşti şi actuali pacienţi. Întrebaţi-i dacă sunt mulţumiţi de calitatea îngrijirilor. După ce cântăriţi toate informaţiile primite, e bine să ţineţi seama şi de propriile impresii despre medic. Dacă vă simţiţi bine în prezenţa lui sau a ei, probabil că şi copilul se va simţi la fel.