Comunicatia si imaginatia la copii de 2 ani

 

Comunicaţia şi imaginaţia. La 2 ani unii copii vorbesc folosind propoziţii de 3-4 cuvinte în timp ce alţii abia încep să lege două cuvinte împreună. Un copil de 2 ani care spune doar câteva cuvinte izolate ar trebui dus la medic pentru a i se testa auzul şi nivelul de dezvoltare, chiar dacă este posibil ca acest copil să fie unul dintre copiii care încep să vorbească mult mai târziu.

 

Imaginaţia şi limbajul se dezvoltă împreună. Este minunat să privim cum imaginaţia unui copilaş se îmbogăţeşte între 2-3 ani. Ceea ce începe ca simplă imitare şi experimentare devine o joacă bogată şi complexă. Ca un impuls pentru imaginaţie lăsaţi-vă copilul să se joace şi să experimenteze cu cuburi, păpuşi, instrumente medicale, încălţăminte veche, aluat de prăjituri, apă (să stropească şi să o verse), precum şi cu multe alte obiecte care vă vin în minte.

 

Expuneţi-vă copilul la natură, chiar dacă este vorba doar un parc din apropiere.
Uitaţi-vă la cărţi cu poze împreună şi lăsaţi-vă copilul să folosească hârtie şi creioane. Mâzgălitul este primul pas pe calea care duce la scris.

 

Un lucru pe care vă recomand cu putere să-l evitaţi este televizorul. Chiar şi emisiunile TV de cea mai bună calitate pot limita imaginaţia copilului pur şi simplu deoarece televizorul face toată treaba, necesitând doar un efort minim din partea copilului. Chiar şi la vârsta de 2 ani televizorul îi învaţă pe copii să devină consumatori pasivi de distracţii în loc ca aceştia să înveţe cum să se amuze singuri.

 

vezi: Ce înseamnă a avea 2 ani?