Copil dvs ar trebui sa ia o pauza? Ce înseamnã termenul PAUZA

Ce înseamnã termenul “pauză”?”
Pauzele le pot ajuta copiilor mici şi preşcolarilor să-şi recapete autocontrolul. Pauzele le  oferă copiilor timp pentru a se calma. Ele sunt potrivite numai  pentru comportamentul ieşit din comun – accese de furie, întreruperi constante, lovituri şi muşcături. Pe de altă parte, pauzele sunt o măsură care trebuie folosită numai în cazuri  de necesitate extremă, după ce aţi aplicat fără succes alte metode.

Scopul pauzelor este:
• să-i înveţe pe copii că este absolut necesar să ştie cum să se poarte, dacă doresc să se afle în compania altor
persoane;
• să vă ofere şansa de a vă aduce în ordine sentimentele şi de a vă controla propriul comportament.

Iată câteva modalităţi de a spori eficacitatea pauzelor:
1. Spuneţi ce acţiuni trebuie să înceteze imediat şi observaţi cât de des se repetă acest tip de acţiuni.
Pauzele pot fi folosite numai în cazurile în care copilul întreprinde acţiuni care sunt interzise şi el este conştient de
aceasta.
2. Preveniţi copilul că va fi nevoit să ia o pauză dacă nu încetează.
3. Alegeţi un loc special pentru pauze. Acest loc trebuie să fie izolat, pe cât e posibil, de alte persoane, preferabil într-o cameră fără jucării, televizor sau alte surse de distracţie.
4. Când copilul face ceva, ştiind că încalcă regulile şi îl aşteaptă pauza, trimiteţi-l imediat în „sectorul pentru pauze”.
5. Explicaţi regulile de comportament.

Spuneţi-i copilului cât timp va dura pauza. Pentru prima dată, este suficientă o
perioadă de numai câteva minute. Pentru fiecare pauză repetată, lungiţi perioada cu un minut. Durata pauzei nu poate depăşi pragul calculat, folosind o formulă simplă: cel mult un minut pentru fiecare an de viaţă. Astfel, durata pauzei pentru copilul de trei ani nu poate depăşi trei minute. Explicaţi-i copilului că veţi folosi un ceasornic sau alt tip de semnal. Când copilul va auzi semnalul, el va fi liber să iasă din „sectorul pentru pauze”, dacă este gata să se liniştească.
6. Folosiţi pauza de fiecare dată când copilul încalcă regulile.
7. Dacă pauza a luat sfârşit, subiectul nu se mai discută.
Discuţiile nu sunt binevenite, căci vor atrage atenţia copilului asupra comportamentului pe care încercaţi să-l preveniţi. 
Nu uitaţi să lăudaţi copilul când respectă regulile de comportament.
În această etapă extraordinară, învăţaţi multe – atât dvs., cât şi copilul dvs. Este nevoie de timp pentru a vă învăţa să impuneţi normele de disciplină într-un mod eficace şi pentru ca copilul să înveţe să respecte regulile de comportament. Aveţi răbdare. Păstraţi-vă calmul şi nu stabiliţi cerinţe exagerate.