Copilul la 2 ani - activitate pentru saptamana 1

Activităţi pentru copii de 2 ani                               Săptămâna 2

Doi ani - Săptămâna 2

Humpty - Dumpty*
* Humpty - Dumpty este personajul în formă de ou al unei bine cunoscute rime engleze pentru copii şi al cărţii lui Lewis Carroll, Prin oglindă.

Folosiţi două bucăţi de carton alb de aproximativ 25 x 30 cm. Desenaţi şi decupaţi două ovaluri mari (vezi la sfârşitul articolului poze). Desenaţi o linie pe mijlocul fiecărui oval cu o cariocă neagră. De asemenea, folosiţi carioca pentru a adăuga doi ochi, două puncte pentru nas şi o gură zâmbăreaţă în jumătatea de sus a unuia dintre ovaluri.

Coloraţi ovalul de jos cu o culoare strălucitoare. Decupaţi ovalul din faţă în jumătate, de sus în jos, astfel încât să semene cu un ou spart. Decupaţi patru bucăţi mici de arici şi lipiţi-le în partea de sus şi de jos a spatelui. Două bucăţi vor fi în stânga şi două în dreapta. Lipiţi bucăţile de arici pe partea din spate (dos), astfel încât atunci când faţa şi dosul sunt potrivite împreună, să fie încheiate cu ajutorul ariciului. În acest fel, Humpty - Dumpty poate fi reunit după ce a fost spart. Pot fi adăugate fâşii de hârtie pentru braţe şi picioare, dacă vreţi.

Totuşi, copilul va mânui mai uşor puzzle-ul dacă nu va avea braţe şi picioare.
Citiţi-i copilului următoarea rimă:


"Humpty Dumpty era sus pe-o arcadă
Când spre pământ a-nceput să cadă.
Nici chiar cei care erau lângă rege
Din el nimic nu au putut alege".După ce i-aţi citit rima de mai multe ori copilului, arătaţi-i Humpty Dumpty din carton. Arătaţi-i faţa şi dosul lui Humpty Dumpty. Subliniaţi-i cuvintele utilizând o inflexiune potrivită a vocii. Spuneţi-i copilului că toate lucrurile au o faţă şi un spate. Rugaţi-l să găsească faţa şi spatele altcuiva în afara lui Humpty Dumpty. Copilul îşi va da seama, poate, că are şi el o faţă şi un spate. Dacă nu a descoperit singur, arătaţi-i acest lucru dumneavoastră. Continuaţi să căutaţi alte lucruri şi să le descoperiţi împreună faţa şi spatele.

Lăsaţi copilul să cerceteze Humpty Dumpty-ul pe care l-aţi confecţionat.  După o scurtă perioadă de timp, arătaţi-i cum se joacă cu Humpty Dumpty, dacă nu a descoperit singur.

Repetaţi rima şi arătaţi-i copilului cum să-l pună pe Humpty Dumpty la loc.
Încurajaţi-l  să spună rima împreună cu dumneavoastră. Repetaţi activitatea de mai multe ori, până când copilul poate să-l spargă pe Humpty Dumpty şi apoi să-l pună la loc singur. Ca o extensie a acestei activităţi, lăsaţi copilul să se prefacă în Humpty Dumpty. Copilul poate sta pe o perină care reprezintă arcada. În timp ce recită poezioara, copilul se preface că a căzut de pe zid exact în momentul în care spune cuvintele "a-nceput să cadă".

Această activitate dezvoltă:
- conştientizarea rimelor;
- conştientizarea noţiunilor "faţă" şi "spate";
- conştientizarea faptului că, atunci când ceva se strică, poate fi reparat;
- libertatea de a dramatiza.

Humpty Dumpty în limba engleză:

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the King's horses, And all the King's men
Couldn't put Humpty together again!

Alternativa textului din limba engeleză...

Humpty dumpty sat on a wall,
Humpty dumpty had a great fall;
Threescore men and threescore more,
Could not place Humpty as he was before.
 

Poze:

1.1activitate Humpty - Dumpty

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

vezi: Alte activităţi pentru copii de la 2 la 3 ani