Copilul la 2 ani - activitate pentru saptamana 2

Săptămâna 1                                              Săptămâna 3


Doi ani - Săptămâna 2

Jack din cutie (Jack in the box*)
*Jack in the box este o jucărie care consta într-o cutie din care, atunci când i se deschide capacul, sare un personaj nostim aflat pe un arc.

Faceţi rost de o cutie care este destul de mare pentru ca în ea să încapă copilul în poziţie stând sau ghemuit. Dacă partea de sus este formată din două bucăţi, lipiţi-le pentru a forma un singur capac. Decupaţi trei dintre marginile capacului cu un cutter sau un cuţit ascuţit, astfel încât capacul să se deschidă uşor.

Arătaţi-i copilului cum se "deschide" şi se "închide" capacul cutiei. Discutaţi ce înseamnă cuvintele "deschis" şi "închis". Aceste concepte au fost introduse la vârsta de un an, activitatea din Săptămâna 51.

Ghemuiţi-vă, puneţi-vă mâinile pe cap şi rugaţi-l pe copil să facă la fel.
Copilul se va preface că este în cutie cu capacul închis. Spuneţi-i: "Prefă-te că te cheamă Jack".

Spuneţi următoarea rimă cu gesturi şi rugaţi-l să asculte şi să sară din poziţia ghemuit atunci când aude că spuneţi cuvântul "hop!"."Jack din cutie tace chitic.
Nicio suflare ori rază de soare.
Ce întuneric, nu se vede nimic!
Deschide capacul şi afară, hop, sare".Repetaţi această mişcare de mai multe ori. Apoi invitaţi copilul să se caţere în cutie. Spuneţi-i că veţi închide capacul şi înăuntru se va face întuneric, până când el va deschide capacul. Amintiţi-i să asculte şi să sară în sus atunci când aude cuvântul "hop!". Repetaţi rima cu gesturi.

Dacă pare că se distrează, continuaţi până când copilul se plictiseşte. Mai târziu, poate fi lăsat să interpreteze poezia independent şi se va amuza copios atunci când va ţâşni "hop" din cutie.

Altă dată, introduceţi, cu gesturi, cântecul "Nevăstuică, hop, pleacă". Invitaţi copilul să meargă în jurul a ceva ce vă prefaceţi că este o sticlă cu oţet. În timp ce dumneavoastră şi copilul păşiţi în jurul sticlei cu oţet, spuneţi sau cântaţi următorul cântec cu gesturi:


Nevăstuica fugărită de maimuţă,
Ce credea că totu-i o joacă,
În jurul sticlei cu oţet,
Zice "hop" şi apoi pleacă.La cuvântul "hop" bateţi din palme. Ajutaţi-l pe micuţ să îşi dea seama că trebuie să asculte cuvântul "hop!" şi de asemenea să bată din palme împreună cu dumneavoastră.

Pentru îmbogăţirea ulterioară a activităţii, arătaţi-i copilului o imagine cu o maimuţă şi o nevăstuică. Spuneţi-i copilului că sunt animale cu blană, pe lângă alte amănunte care credeţi că îl vor interesa. De exemplu, că au doi ochi, un nas, două urechi, patru picioare, o coadă, ca şi alte trăsături şi obiceiuri.

Această activitate dezvoltă:

  • ascultarea şi reacţia la un semnal;
  • o percepţie mai bună a noţiunilor "deschis" şi "închis";
  • ascultarea unei secvenţe de acţiuni dintr-o poezie cu gesturi;
  • memorarea rimelor;
  • abilitatea motorie grosieră;
  • independenţa şi încrederea în sine.

vezi: Activităţi pentru copii de la 2 la 3 ani