Copilul la 4 ani - activitate pentru saptamana 1

 

 Activităţi pentru copii de 4 ani                          Săptămâna 2

 

Patru ani - săptămâna 1

Jocul cu formele: cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi şi oval

 

Decupaţi următoarele forme din partea de mijloc a unor farfurii de carton: un cerc, un pătrat, un triunghi, un dreptunghi şi un oval. Mărimea ar trebui să fie aproximativ 7.5 cm în punctul cel mai lat.
Va fi mai uşor pentru copil să decupaţi formele astfel încât marginea farfuriilor să rămână intactă.

 

Întrebaţi copilul care este numele fiecărei forme şi ajutaţi-l dacă este nevoie. Încurajaţi-l să pipăie forma rămasă după decupare (şablonul) în mijlocul fiecărei farfurii de carton. Ghidaţi-i degetul arătător pe marginea astfel obţinută.

 

Pipăieşte şi recunoaşte forma.

Spuneţi-i să închidă ochii, să pipăie marginea şablonului şi să încerce să recunoască forma. Dacă este nevoie, daţi-i indicii pentru a-l ajuta să identifice forma. Continuaţi această activitate de pipăit până când copilul poate să denumească fiecare formă pipăind marginea şablonului corespunzător.

 

Trasează conturul formelor

Daţi-i un creion cerat, o cariocă sau un creion simplu şi o foaie de hârtie glasată albă sau colorată. Explicaţi-i cum să traseze cu atenţie o line în jurul marginii şablonului cercului, pentru a obţine un cerc de aceeaşi mărime ca orificiul din şablon.

 

Decupează 
Lăsaţi copilul să foloseacă un foarfece cu margini rotunjite pentru a decupa cercul desenat. Amintiţi-i să ţină foarfecele cum trebuie şi asiguraţi-vă că decupează lângă linie, nu pe linie. Urmăriţi acelaşi procedeu pentru celelalte patru forme şi rugaţi-l să vă spună numele fiecărei forme. Ajutaţi-l, dacă este nevoie.

Dacă ştie toate formele, lăudaţi-l. În plus, evaluaţi tehnica sa de decupare şi, dacă simţiţi că poate face mai bine, încurajaţi-l să repete activitatea şi să exerseze mai mult decupatul. La această vârstă, copiii au nevoie de mult exerciţiu pentru a putea decupa şi adeseori vor să continue să exerseze.

 

Joc: care formă lipseşte
Ca o prelungire a acestei activităţi, încurajaţi copilul să vă ajute să puneţi şabloanele într-un şir, de la stânga la dreapta. Spuneţi-i să "citească" formele. Asiguraţi-vă că începe de la stânga. Spuneţi-i apoi să se întoarcă cu spatele, în timp ce dumneavoastră luaţi una dintre forme. Pe urmă se va întoarce cu faţa şi vă va spune forma care lipseşte. Este un joc pe care îl poate juca şi cu un pieten, fără supravegherea dumneavoastră.

 

Dacă îi place trasatul contururilor şi decupatul formelor, lăsaţi-l să folosească ziare vechi sau reviste pentru a economisi hârtia. Puteţi să-l lăsaţi să taie singur cu foarfecele dacă simţiţi că este destul de responsabil. Dacă nu sunteţi prea sigur de comportamentul său, observaţi-l şi îndrumaţi-l cu atenţie în timp ce foloseşte foarfecele.

 

Păstraţi şabloanele pe care le veţi folosi altă dată. Este o activitate pe care ăi place să o repete, chiar dacă nu-şi dă seama că îl ajută să-şi îmbunătăţească abilitatea psihomotorie fină.

 

Coloreaza interiorul formelor din şablon

Copilul poate să-i placă să coloreze cu o parte a unui creion rupt. Lăsaţi copilul să aleagă un şablon de hârtie. În loc să traseze conturul formei, îndemnaţi copilul să folosească marginea creionului pentru a colora întreaga formă din interiorul şablonului. Poate că va fi nevoie să întăriţi şablonul cu bandă adezivă înainte de a începe.

 

Această activitate dezvoltă:
- sensibilitatea de a pipăi marginile şabloanelor;
- coordonarea ochi - mână;
- încrederea în sine;
- abilitatea de a identifica formele, trasarea şi decuparea lor;
- o conştientizare mai bună a conturului.
 

vezi: Activităţi pentru copii de la 4 la 5 ani