Disciplinarea Copilului la 2 - 3 ani

Disciplinarea copilului cu vârsta cuprinsă între 2 - 3 ani

La această vârstă, copilul începe să-şi dezvolte cunoştinţele despre propria persoană. Folosirea limbajului este un element important al acestui proces. Copilul poate spune ce vrea şi poate descrie ce simte. El poate să înceapă să negocieze sau să aducă argumente pentru a obţine ceea ce doreşte. La această vârstă, copilul înţelege dacă vorbiţi serios şi când anume o faceţi.
În această etapă, este absolut indispensabilă stabilirea limitelor. 
Copiii încep să fie mult mai independenţi şi încetează a fi copii drăguţi, zâmbitori şi docili. Activităţile zilnice simple
– îmbrăcatul, mâncatul, somnul de amiază – se transformă în adevărate lupte. Este important să stabiliţi un program previzibil şi rigid. Copilul se simte în siguranţă, dacă înţelege că există o rutină zilnică pe care o poate considera consecventă şi sigură. De asemenea, la această vârstă, copiii preferă formulările exacte.
Încercaţi să formulaţi propoziţiile cât mai clar şi mai exact. Folosiţi fraze simple pentru a le comunica ce doriţi ca ei să facă. De exemplu, spuneţi-le nu numai ce nu au voie să facă, dar şi ce le este permis. De exemplu, dacă vedeţi că copilul a aruncat camionul-jucărie, spuneţi-i că aceasta este interzis, dar că are voie să se joace cu camionul pe podea.

 

Impunerea disciplinei

Impunerea disciplinei constă în îndrumarea şi învăţarea copilului cum să-şi menţină autocontrolul. Pentru a fi  eficientă, această acţiune presupune stabilizarea echilibrului fragil dintre necesitatea de independenţă a copilului şi necesitatea de impunere a unor limite.

Reducând controlul extern, îi oferim copilului şansa să-şi impună propriile norme de comportament, îi dăm de înţeles că avem încredere în el şi în capacităţile sale.
Astfel, copilul devine încrezător şi îşi cultivă respectul de sine. Când copilul este satisfăcut de propria persoană şi de relaţiile cu cei care îl înconjoară, el este mai predispus să asculte şi să înveţe.

 

Subiect de gândire: disciplina şi pedeapsa 

Mulţi cred că nu este nici o diferenţă între impunerea disciplinei şi pedeapsă. Totuşi, aceste două noţiuni sunt
foarte diferite. Impunerea disciplinei constituie un sistem de educaţie bazat pe relaţii armonioase, laudă şi instrucţiuni privind păstrarea autocontrolului. Impunerea disciplinei în mod eficient constituie un proces continuu. Pedeapsa are caracter negativ, fiind consecinţa neplăcută a nerespectării unor condiţii.
Ruşinea, dizgraţierea şi necazul nu sunt elemente pozitive de impunere a disciplinei. Este mai mult probabil ca -copiii să fie predispuşi să-şi modifice comportamentul dacă se vor simţi preţuiţi şi încurajaţi.

---- Informaţii elaborate de Asociaţia Internaţională Step by Step, cu susţinerea Open Society Institute, New York şi cu sprijinul UNICEF.