Disciplinarea Copilului la 3 - 5 ani. Stabilirea regulilor

Copilul la vârsta cuprinsă între 3-5 ani

La această vârstă, copiii încep să însuşească noţiunile legate de etică. Se dezvoltă conştiinţa lor, capacitatea de a se simţi vinovat, empatia. Deşi ştiu bine ce pot şi ce nu pot să facă, adeseori dorinţele lor sunt prea puternice pentru ca ei să-şi păstreze autocontrolul. Copilul nu întotdeauna este capabil să-şi înfrâneze emoţiile. În această etapă, copilul poate să încalce regulile şi să răspundă obraznic.

La vârsta de doi ani, acest comportament era un indiciu al curiozităţii. Acum, un astfel de comportament nu mai este la fel de inocent. Copilul poate să nu înţeleagă pe deplin de ce încalcă regulile, dar este conştient că o face. Este important să nu-i permiteţi copilului să preia controlul. Puteţi să aveţi dubii în această privinţă, dar copilul nu doreşte nici el acest lucru. El se aşteaptă că dvs.

îl veţi ajuta când încalcă regulile, la fel ca atunci când ştie că îl veţi proteja dacă face ceva periculos. De asemenea, i-aţi putea ajuta copilului să-şi exprime emoţiile prin cuvinte, nu prin acţiuni violente. Uneori, copilul nu este în stare să-şi exprime furia, iar dvs. puteţi să-l ajutaţi în această privinţă.

Comportamentul inadecvat al copilului vă oferă ocazia să-l învăţaţi. Când copilul se poartă inadecvat, nu o face intenţionat – deşi uneori vă pare că anume aşa este! El încearcă să înveţe ceva nou despre lumea din jur şi să înţeleagă în ce mod comportamentul duce la diferite consecinţe. Sarcina dvs. este să-l învăţaţi ce comportament este acceptabil şi ce comportament nu va fi tolerat. Stabilind limite stricte şi reguli clare acum, îi veţi ajuta să-şi stabilească propriile limite în viitor. În acest sens vă oferim în continuare câteva sugestii.

 

Stabilirea regulilor şi limitelor: recomandări utile


• Asiguraţi-vă că regula corespunde situaţiei.
• La impunerea regulii, ţineţi cont de vârsta, personalitatea şi abilităţile copilului.
• Aplicaţi cu consecvenţă regula stabilită.
• Urmaţi regula întocmai; cuvintele trebuie să fie urmate de acţiuni.
• Folosiţi fraze simple, formulaţi regulile clar şi într-o manieră pozitivă.
• Respectaţi sentimentele copilului şi ţineţi cont de ele, pe cât este posibil.
• Fiţi autoritari; fiţi încrezători şi siguri în atingerea scopului propus.
• Fiţi gata să acceptaţi consecinţele. Planificaţi paşii următori şi fiţi consecvenţi în privinţa regulii impuse.
• Oferiţi-i copilului posibilitatea de a alege, în limitele stabilite de dvs. Stabilind limite, păstraţi controlul asupra situaţiei; oferind posibilitatea de a alege, îi permiteţi copilului să simtă că deţine controlul asupra situaţiei.
• Încurajaţi copilul să vă ajute la formularea regulilor.

 

Nu uitaţi că este la fel de important să lăudaţi copilul pentru respectarea regulilor de comportament şi să-i impuneţi disciplină când nu le respectă.

 

 -►Strategii recomandate în cazul nerespectării regulilor

 

Impunerea disciplinei

Impunerea disciplinei constă în îndrumarea şi învăţarea copilului cum să-şi menţină autocontrolul. Pentru a fi  eficientă, această acţiune presupune stabilizarea echilibrului fragil dintre necesitatea de independenţă a copilului şi necesitatea de impunere a unor limite. Reducând controlul extern, îi oferim copilului şansa să-şi impună propriile norme de comportament, îi dăm de înţeles că avem încredere în el şi în capacităţile sale.
Astfel, copilul devine încrezător şi îşi cultivă respectul de sine. Când copilul este satisfăcut de propria persoană şi de relaţiile cu cei care îl înconjoară, el este mai predispus să asculte şi să înveţe.

 

Subiect de gândire: disciplina şi pedeapsa 

Mulţi cred că nu este nici o diferenţă între impunerea disciplinei şi pedeapsă. Totuşi, aceste două noţiuni sunt
foarte diferite. Impunerea disciplinei constituie un sistem de educaţie bazat pe relaţii armonioase, laudă şi instrucţiuni privind păstrarea autocontrolului. Impunerea disciplinei în mod eficient constituie un proces continuu. Pedeapsa are caracter negativ, fiind consecinţa neplăcută a nerespectării unor condiţii.
Ruşinea, dizgraţierea şi necazul nu sunt elemente pozitive de impunere a disciplinei. Este mai mult probabil ca -copiii să fie predispuşi să-şi modifice comportamentul dacă se vor simţi preţuiţi şi încurajaţi.

---- Informaţii elaborate de Asociaţia Internaţională Step by Step, cu susţinerea Open Society Institute, New York şi cu sprijinul UNICEF.