Reguli principale pentru diversificarea alimentatiei la sugari

Înainte ca să începeţi diversificarea (introducerea de alimente solide in alimentatia sugarului) trebuie să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Laptele uman are specificitate de specie şi nici un alt substitut nu atinge calităţile acestuia.
Alimentaţia naturală exclusivă reprezintă modelul de referinţă faţă de care trebuie apreciată orice altă alternativă de alimentaţie a copilului în primele 6 luni de viaţă dacă se iau în considerare starea de sănătate, creşterea şi dezvoltarea normale pe termen scurt şi lung. Lipsa alăptării şi în mod special a alăptării exclusive în primele 6 luni postnatal, cât şi diversificarea inadecvată sunt importanţi factori de risc pentru morbiditatea şi mortalitatea infantilă iar pe termen lung pentru performanţe şcolare scăzute, dezvoltare intelectuală şi integrare socială reduse. În sprijinul promovării alăptării şi în concordanţă cu strategia OMS şi UNICEF, Comitetul Naţional de Promovare a Alăptării de la nivelul Ministerului Sănătăţii a elaborat Strategia Naţională a României pentru perioada 2003 – 2012.

 

Alimentaţia complementară (diversificată) reprezintă introducerea unor alimente noi, diferite de lapte, în alimentaţia sugarului (iniţial sub forma preparatelor fluide şi semisolide, apoi solide).

Introducerea alimentelor complementare înainte de împlinirea vârstei de 6 luni la  copilul sănătos alimentat exclusiv la sân nu creşte aportul caloric şi nici rata de creştere dar înlocuieşte laptele cu alimente care nu au capacităţile protective ale laptelui matern şi, adesea, nici valoarea lor nutriţională. 

 

 

 

DIVERSIFICAREA - INTRODUCEREA ALIMENTELOR SOLIDE

 

Copilul ar putea fi pregatit pentru a încerca sa manance alimente solideîn jurul vârstei de şase luni. Spre deosebire de perioada in care copilul manca numai lapte de la san sau preparat, acum va fi nevoie sa va preocupati de asigurarea unei alimentatii echilibrate. Dupa ce copilul va incepe sa hotarasca singur ce vrea sa manance, va veţi da seama ca nu puteţi avea un control deplin asupra regimului sau alimentar. (Dumneavoastra aţi putea considera ca are nevoie si manance piure de legume, dar parerea lui ar putea fi alta.) Atitudinea copilului se poate schimba de la o masa la alta: s-ar putea sa primeasca mancarea cu usurinţa, s-ar putea sa scuipe tot, ori s-ar putea sa primeasca numai alimente pasate foarte bine, in funcţie de moment, de dispoziţie sau cine mai stie de ce!

 

CÂND SĂ INTRODUCEŢI ALIMENTELE SOLIDE?

In beneficiul sanatatii copilului, organizaţiile profesionale pediatrice recomanda sa se introduca mancarea solida in alimentaţie dupa varsta de sase luni sau mai tarziu. Atunci organismul poate fi pregatit pentru a primi caloriile si substantele nutritive suplimentare pe care i le ofera alimentele solide. Cand copilul este pregatit pentru hrana solida, obisnuitul lapte matern sau cel preparat nu-l mai satisface. Asiguraţi-va totusi ca nevoia de mai multa hrana nu provine dintr-un puseu de crestere rapida. (Puşeurile de crestere au loc in mod obisnuit la varstele de trei saptamani, sase saptamani, trei luni si sase luni, dar de fiecare data nevoia de mai multa mancare dureaza doar doua sau trei zile.)

 

Când este pregătit un bebeluş să mănânce hrană solidă?

Urmatoarele semne v-ar putea arata ca este pregatit sa manance hrana solida:

■     Sta bine in sezut, cu un sprijin minim.

 ■   Işi poate ţine bine capul si isi controleaza bine miscarile. Incearca sa ia mancare de pe farfuria dumneavoastra sau furculita.

■     Isi intoarce capul cand a terminat de baut sau mancat.

■     Şi-a pierdut reflexul de a scoate limba.

■     Deschide guriţa cand vede ca se apropie lingura.

■     Are de curand dinti si vrea sa-i foloseasca la mestecat.

 

 

Alăptarea se continuă şi după 1 an (1-2x/zi), se lasă să se producă înţărcarea când vrea copilul!!!

 

De ce sa asteptati înainte de a introduce hrana solidă?

Înainte de a implini sase luni, majoritatea copiilor nu au sistemul digestiv suficient de bine dezvoltat pentru a prelucra eficient si sigur hrana solida.

Multi dintre ei nu-si pot controla destul de bine muschii limbii si ai gurii, astfel incat sa poata inghiti mancarea solida fara sa se inece.

In plus, daca va alaptaţi copilul, laptele de san are o compozitie care ii asigura toate substantele nutritive de care are nevoie pană cand va fi gata sa manance hrana solida. Hranirea prea devreme cu solide nu face decat sa il sature cu alimente inferioare din punct de vedere nutritiv.

 

Iata cateva motive pentru a amana introducerea alimentelor solide:

In acest fel se ajuta la evitarea alergiilor provocate de alimente si a manifestarilor alergice, cum ar fi eczemele si astmul. Daca sistemul digestiv al copilului nu este maturizat suficient, proteinele cu molecule mari din hrana solida ar putea uneori traversa mucoasa peretelui intestinal. In aceasta situatie, sistemul imunitar intra in funcţiune si produce anticorpi, ceea ce duce la o reacţie alergica.

Ø  Introducerea alimentelor solide prea devreme poate contribui la apariţia obezitatii mai tarziu. Inca nu pot fi facute recomandari specifice, dar vom avea cu siguranţă cat de curand mai multe informatii despre legatura care exista intre momentul introducerii hranei solide si obezitate.

Ø  Contrar credinţelor populare, nu s-a demonstrat vreodata clar ca daca se amesteca cereale in biberonul copilului seara la culcare, acesta va dormi toata noaptea. In realitate, acest obicei ar putea face copilului mai mult rau decat bine.

UNII NUTRIŢIONIŞTI CONSIDERĂ CĂ DIVERSIFICAREA NU ESTE JUSTIFICATĂ PÂNĂ LA 9 - 12 LUNI, LAPTELE DE MAMĂ CONŢINÂND PRINCIPII NUTRITIVE SUFICIENTE PENTRU A ASIGURA O CREŞTERE NORMALĂ (Lewis Barness)

CUM SE INTRODUCE SOLIDELE ÎN ALIMENTATIE

Cand va veni timpul ca bebelusul dumneavoastra sa treaca la hrana solida trebuie să reţineţi următoarele sugestii:

·         Introduce  alimentele solide cand cea mai mare parte a mesei copilului este laptele, de la san sau preparat. Dati-i hrana solida dupa ce l-aţi alaptat sau dupa ce a baut un biberon cu lapte. Mancarea solida trebuie sa fie un supliment, nu un înlocuitor al laptelui matern sau al celui preparat.

·         Dati copilului mancare solida atunci cand este activ si calm.

·         Nu-l fortati sa manance alimente solide. Le va manca atunci cand organismul sau va avea nevoie de ele. Introducerea preparatelor solide ar trebui sa fie un lucru placut, lipsit de stres.

·         Respectati preferinţele copilului. Chiar si la sase luni poate avea lucruri care-i plac sau nu. Cu toate acestea, s-ar putea sa fie nevoie sa faceţi zece-cincisprezece incercari (sau mai multe) pana cand copilul va accepta o hrana noua. Nu renuntaţi sa-i dati un aliment doar pentru ca 1-a dat afara din gura prima, a cincea sau a douasprezecea oara!

·         La inceput, introduceţi alimentele solide unul cate unul. Asteptaţi cel putin doua zile dupa fiecare aliment nou introdus, pentru a avea siguranţa ca nu i-a produs vreo reacţie alergica. Daca in familia dumneavoastra exista cineva cu probleme alergice, asteptaţi o saptamana intreaga Înainte de a-i da alimentul respectiv din nou. Evitati tocaniţele, supele sau cerealele combinate; in cazul in care apare o reacţie alergica, nu veti sti exact ce ingredient a produs-o.

 

Intoleranta la alimente ŞI reactiile alergice

Daca dupa ce i-ati introdus un aliment nou bebelusul incepe sa respire suierat sau îiapar eruptii, are eritem fesier sau diaree, ar putea fi vorba despre o intoleranta sau o reactie alergica. Cele mai multe alergii alimentare au manifestari moderate si nu trebuie sa va alarmeze, dar daca reacţia copilului este grava sau nu stiţi cum sa o calificaţi, contactati imediat medicul copilului sau un alt medic. Daca dupa ce a mancat un anumit aliment copilul face o alergie cu manifestari usoare, aveţi grija sa nu-i mai dati acel aliment cateva luni. Apoi reintroduceţi-l in meniu, la inceput in cantiţăţi foarte mici.

 

SURSE OBIŞNUITE ALE ALERGIEI ALIMENTARE

Iată o listă  a celor mai obişnuite surse de alergii alimentare la copii:

·         Laptele de vacă (sau de alimentară) se introduce numai după 1 an;

·         Albuşul de ou (gălbenuşul de ou se introduce după 8 luni)

·         Grâul (făina de grâu), grişul se introduc numai după 6 luni;

·         Porumbul

·         Carnea de porc

·         Peştele

·         Crustaceele şi moluştele

·         Ceapa

·         Sucurile de citrice

·         Nucile, alunele şi untul de arahide

·         Căpşunile

- NU SE ADAUGĂ ZAHĂR SAU SARE ALIMENTELOR PÂNĂ LA 1 AN!

În general, amânaţi introducerea acestor alimente în hrana copilului cel puţin până la vârsta de nouă luni sau un an, iar unele până mult mai târziu. De exemplu, unii experţi sunt de părere că nu ar trebui să li se dea copiilor grâu mai înainte de a împlini un an, ouă mai devreme de doi ani, iar nuci, alune, unt de arahide şi peşte nu mai devreme de trei ani. Dacă există vreo persoană  în familia dumneavoastră cu alergie la oricare dintre aceste alimente, consultaţi medical înainte de a-l da copilului.

ALTE ALIMENTE DE EVITAT

Evitaţi să-I daţi copilului dumeavoastră următoarele alimente, cel puţin în primul an de viaţă:

·         Miere, aliment asociat cu botulismul infatil, o boală care poate duce la deces.

·         Alune şi floricele sau orice alte alimente cu care  s-ar putea îneca. Este cel mai bine să nu-i daţi aceste alimente până la trei sau patru ani, pentru că pericolul de înecare în cazul lor este cel mai mare.

·         Alimente foarte dulci, cum ar fi sucurile acidulate, limonada, sau deserturile pentru copii.

·         Mâncărurile preparate în casă din sfeclă, nap, morcovi sau spanac pot coţine în unele regiuni cantităţi periculoase de nitraţi. Dacă vreţi să daţi aceste alimente copilului, cumpăraţi-I din cele gata preparate care nu conţin nitraţi.

PROGRAME DE HRĂNIRE

La început daţi-i copilului alimente solide o dată de pe zi. Unii părinţi consider că momentul cel mai potrivit este pe la jumătatea dimineţii sau a după-amiezii, nu în timpul meselor întregii familii, pentru a-i distrage atenţia mai puţin.

Reţineţi: dacă copilul dumneavoastră suge, dar în acelaşi timp mănăncă şi multe alimente solide, s-ar putea să nu mai sugă la fel de des sau la fel de mult, ceea ce va reduce la secreţia de lapte.

După circa două săptămâni, oferiţi-I alimente solide de două ori pe zi.

După aproximativ o lună, începeţi să I le oferiţi cu regularitate, între mesele de lapte. Atunci copilul o să le mănânce cu plăcere, dar nu cu lăcomie. Observaţi-I pofta de mâncare şi satisfacţia cu care mănâncă ceea ce îi oferiţi.

Lasati copilul sa-si stabileasca singur ritmul. Va sti cand a mancat destul la fel cum stie cand a baut destul lapte de la san sau din biberon. Daca asteptati cu rabdare, lasandu-1 in voia lui, se va dezvata treptat singur de mesele de lapte trecand la alimente solide. Nu încercati sa-l siliti sa-si termine portia. Daca il laudaţi pentru ca „a curatat farfuria", s-ar putea sa manance tot nu pentru ca îi e foame, ci pentru ca vrea sa va faca pe plac.

 

Câtă mâncare ?

·         La inceput, dati-i copilului una sau doua linguriţe de mancare (5 pana la 10 ml) Subtiati-o cu lapte matern sau preparat.

·         Mariţi treptat cantitatea la patru pana la sase Iinguri (60 pana la 90 ml) pe masura ce reuseste sa manance si îşi creste pofta pentru alimente solide. (Un borcanel din comerţ cu mancare pentru copii conţine de obicei cam opt linguri - 120 ml.) Folositi tabelul de mai jos ca un îndrumar orientativ pentru alimentatia din primul an de viaţa.

·         Din nou, nu forţati niciodata copilul sa manance si nu-1 forţaţi sa mai inghita „doar o gura" atunci cand este limpede ca s-a saturat.

·         Din comportamentul copilului va veţi da seama cand s-a saturat. Va intoarce capul de la lingura, isi va strange guriţa si va refuza sa mai inghita ceva. Daca plange, are senzatie de voma sau scuipa mancarea, poate insemna ca nu mai vrea mmic, dar si ca nu a invaţat inca destul de bine cum sa manance alimentele solide sau ca v-aţi mai putea imbunataţi tehnica de hranire cu linguriţa.

 

 

Valoarea nutritivă al alimentelor complementare
Se indică folosirea de alimente variate pentru a asigura necesitatea nutriţională a copilului.
Laptele de mamă are o contribuţie substanţială la asigurarea nevoilor nutriţionale ale sugarilor între 6 - 24 luni (mai ales în privinţa proteinelor, unele vitamine şi lipidelor)
- carne, peşte, ouă sau brănzeturi trebuie consumate zilnic.
- dieta vegetariană nu satisface nevoile nutritive la această vârstă numai folosind produse fortifiante.
- fructe şi legume bogate în vit. A trebuie consumate zilnic
- alimentele trebuie să aibă conţinut adecvat de lipide (30 – 45% din conţinutul energetic total), nici prea puţină (duce la malnutriţie) nici prea multă (duce la obezitate). Laptele de mamă este o sursă mai importantă de lipide decât cele mai multe alimentele complementare.
- se evită ceaiul, cafeaua (interferează absorbţia fierului), sucurile zaharate şi acidulate (valoare nutritivă scăzută).
- se limitează administrarea de sucuri de fructe (240ml/zi) pentru că reduc apetitul şi consumul unor alimente mai nutritive şi provoacă accelerarea tranzitului.

Cum să hraniti copilul cu lingurita

De cand s-a nascut, copilul a stiut sa manance doar sugand, asa ca are nevoie de timp pentru a inţelege cum sa manance dintr-o lingurita. Puneţi-l sa stea asezat, apoi luaţi cu varful unei linguriţe de bebelus -sau al unei linguriţe de desert- o cantitate mica de mancare. Asezati lmguriţa intre buzele copilului si lasati-l sa suga mancarea din ea. Pana la urma, o sa primeasca mancarea din lingurita direct în gura.

 

Nu mănâncă curat

Copiii invata ce este mancarea atingand-o, gustand-o si mirosind-o Aceasta înseamna, bineînţeles, ca se murdaresc cand mananca. Cu cat va veţi stradui mai mult sa împiedicati acest lucru, cu atat mai stresante vor deveni mesele pentru dumneavoastra si pentru copil. Mai bine relaxaţi-va şi incercati sa faceti din orele de masa o placere inditerent de murdarie. Daca vreţi sa curaţaţi mai usor dupa aceea, puteti asterne ziare pe podea in jurul locului in care mananca copilul. Purtati un sorţ sau haine pe care le puteti murdari, iar copilului puneti-i o baveţica.

 

Ce fel de mâncare ?

Prima mancare solida pe care o va manca bebelusul dumneavoastra va fi probabil puţină faina de orez imbogatita in fier si amestecata cu lapte de san sau preparat. Pe masura ce copilul creste, meniul se diversifică.

 Amintiti-va: daca aveţi in familie pe cineva care a suferit de vreo alergie, cititi articolul: Alimente interzise bebelusilor cand se începe diversificarea alimentatiei- pentru a afla ce alimente trebuie sa introduceţi cat mai tarziu în alimentatia copilului.

 

TABEL: Vârsta bebeluşului şi cantităţile zilnice de alimente 

 

       
 

Varsta

Cantitati zilnice de alimente

 
 

De la 6 la 7 luni

Lapte matern sau lapte preparat imbogaţit in fier

Faina de orez pentru sugari imbogatita in fier si amestecata cu lapte matern sau preparat (pana la 8 linguri)

Legume fierte si fructe pasate (pana la 8 linguri)

 
 

De la 8 la 9 luni

Lapte matern sau lapte preparat imbogaţit in fier.

Faina de orez imbogatita în fier si amestecata cu lapte matern sau preparat (8 Iinguri)

Legume fierte si fructe pasate sau tocate marunt; bucaţele mici cand copilul stie sa le manance (6-8 linguri)

Carne pasata si galbenus de ou piure (4 linguri - fara albus pana la un an)

 
 

Dela 10 luni la 1 an

Lapte matern sau lapte preparat imbogăţit in fier

Cereale pentru copii imbogatite in fier si amestecate cu lapte matern sau preparat (6-8 linguri)

Legume fierte si fructe zdrobite sau tăiate in bucaţi mici (6-8 Iinguri)

Carne maruntita sau tocata si alte alimente cu proteine, cum ar fi galbenusul de ou (30-60 g)

Cartofi si produse din faina integrala sau din cereale imbogatite

 
       

 

Cantitatea de aliment complementar necesar
- fiecare aliment nou trebuie introdus singur şi treptat, în cantităţi mici, crescânde (câte una apoi 2 -3 linguriţe suplimentate zilnic) pe lângă supturi frecvente până se înlocuieşte de tot o masă de lapte. Între două alimente nou introduse trebuie să fie o distanţă de 5- 7 zile.
Introducerea alimentului nou se face numai dacă copilul este sănătos! Se obsearvă reacţia copilului la alimentul nou introdus (vărsături, agitaţie, eczemă) şi dacă apar simptoame se opreşte întroducerea alimentului, se aşteaptă o săptămână şi se întroduce alt aliment. Alimentul respectiv se încearcă mai târziu.
- alimentul nou se dă înainte de supt, dacă este un copil liniştit sau dacă este lacom, se dă după supt (o lingutiţă apoi 2, 3 şi dacă îi place şi mai mult); dacă ajunge la 50 g de aliment şi la cel lacom se poate da înainte de supt;
- în 3-4 săptămâni (4-5 săptămâni) înlocuim o masă de lapte;
- nu se recomandă generalizarea unui aliment care este primit cu plăcere la fiecare masă.

Cantitatea alimentelor complementare necesare la sugarii alăptaţi la sân :
- 137 - 187g/zi ( 130 - 200 kcal/zi ) la 6 - 8 luni
- 206 - 281g/zi (300 - 310 kcal/zi)  la 9 - 11 luni
- 378 - 515g/zi ( 550 - 580 kcal/zi) la 12 - 23 luni

 

Frecvenţa meselor şi conţinutul energetic
Se creşte frecvenţa meselor cu alimente complementare o dată cu creşterea copilului. Numărul meselor depinde de conţinutul energetic şi cantitatea alimentelor consumate la o masă.

Se recomandă:
- 2 - 3x/zi la 6 - 8 luni
- 3 - 4x/zi + 1-2 gustări (o bucăţică de fruct sau pâine unsă) la 9 - 11 luni şi 22 -23 de luni

Frecvenţa mai mare a meselor decât este necesar duce la înlocuirea excesivă a laptelui de mamă.
Dacă conţinutul energetic sau cantitatea de aliment consumat e mai mic sau copilul nu mai suge, se creşte numărul meselor.

Câte ceva despre sucuri

Contrar parerilor populare, sucurile nu sunt necesare in alimentatia copilului. De fapt, sucul baut in cantitati mari poate duce la carii, diaree si iritafii pe piele si, de asemenea, la exces de greutate a copilului. Daca totusi vreţi sa-i dati sucuri, e bine sa fie destul de mare încat sa poata bea din canita si nu mai mult de 100 ml pe zi. (Le puteţi dilua cu apa, dar nu-i dati mai mult de 100 ml nici daca sunt diluate.) Adaugaţi sucul la o gustare, nu la o masa principală.

 

Suplimente de vitamine

Cel mai bun mod de a obţine vitaminele necesare este dintr-un regim alimentar echilibrat. Dupa ce copilul a inceput sa manance mai multe feluri de alimente solide, puteti inceta sa-i mai dati suplimente de vitamine, daca medicul copilului nu vi le recomanda. Dupa varsta de sase luni trebuie sa aveţi grija ca bebelusul sa primeasca necesarul de fluoruri.

 

MANCAREA DISPONIBILA IN COMERT

Mancarea pentru copii disponibila în comert este avantajoasa, sterilizata si contine de obicei un supliment de vitamine şi minerale. Unii producatori folosesc produse din culturi organice. Majoritatea producatorilor nu mai utilizeaza aditivii care nu sunt necesari, este bine totusi sa verificati etichetele pentru a va asigura ca nu s-au adaugat sare, zahar, conservanti ori faina sau amidon modificat.

Iata pe scurt cateva preparate comerciale pentru copii:

 

Etapa 1 - Primele mancaruri - 4-6 luni: Preparate pasate, sub forma de piure, dintr-un singur ingredient, în portii de circa 70 ml.

Etapa 2 - Al doilea tip de alimente - 6-8 luni: Piureuri combinate, in recipiente de circa 100-120 ml.

Etapa 3 - Al treilea tip de alimente - 8-10 luni: Amestecuri care contin deseori lapte si derivate de grau; pot avea si unele arome; in recipiente de circa 150 ml.

 

MĂSURILE DE IGIENĂ ÎN PRIVINŢA MÂNCĂRII COPILULUI. SlGURANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE. 

Luati-va toate masurile de igiena in privinta mancarii copilului. Sistemul lui imunitar va avea nevoie de circa doi ani pana se va dezvolta complet, de aceea poate fi sensibil la inmultirea bacteriilor. Retineti urmatoarele sfaturi pentru hranirea copilului:

 Aveţi grija ca mainile si toate ustensilele folosite la prepararea şi hranirea copilului sa fie perfect curate.

Nu-l hraniti direct din borcanelul cu mancare pentru copii. Scoateti cu lingura intr-o canita cat credeti ca va manca şi hraniti-l din ea. Altfel bacteriile din gura copilului vor ajunge in borcan si se vor inmulti in preparatul ramas pana la urmatoarea masa.

   Pastraţi calde mâncarurile calde si reci pe cele reci. Luati aceleaşi precautii cu mancarea copilului ca si cu a dumneavoastra. Nu lasati mancarea la temperatura camerei mai mult de o ora. Puneti repede în frigider borcanele cu mancare care au fost deschise (ca si preparatele de lapte si laptele de san).

   Cand copilul incepe sa manance mancare obisnuita sau mancare pentru copii preparata in casa, aveti grija sa o fierbeţi suficient, mai ales felurile cu carne.

 

INCALZIREA MANCARII PENTRU COPII

Nu este necesar sa incalziţi mancarea copilului; de fapt, probabil ca prefera s-o manance la temperatura camerei. Daca totusi o incalziti, puneti borcanul intr-un vas cu apa pe aragaz sau folositi cuptorul cu microunde pus la minimum. Aveti grija sa nu o incalziti prea mult si încercati-o inainte de a i-o da. In comerţ exista si incalzitoare pentru mancarea copiilor.

 

ALIMENTE DE MÂNCAT CU MÂNA

ÎNTRE 8 ŞI 12 LUNI

 

Cand copilul va avea între opt şi douasprezece luni, probabil va vrea sa inceapa sa manance singur. La aceasta varsta are deja caţiva dinti si isi coordoneaza mai bine mişcările mâinilor.

 

Aveţi grija ca orice mancare pe care i-o dati in mana sa fie moale, usor de inghitit (sau sa se dizolve usor în gura) si taiata in bucati mici. iata o lista a alimentelor hranitoare pe care copilul poate sa le manance cu mana. Acestea pot fi taiate in bucati mici si sunt potrivite pentru stomacul copilului care de-abia a inceput sa se obisnuiasca cu alimentele solide.

Alimente de mâncat cu mâna (între 8-12luni):

■     Carne de pui taiata in bucatele

■     Galbenus de ou fiert

■     Chifteluţe in bucatele mici

■     Carne de vaca, de viţel si de miel taiata cubuleţe

■     Banane

■     Bucati de mere, pere si piersici fierte

■     Fruct copt de avocado

■     Cartofi piure

■     Macaroane, fierte foarte moi

■     Fasole verde

■     Tofu (cheag de soia)

■     Cereale pentru copii, fara zahar

 


Sursa: Ghidul Alimentaţia nou-născutului la termen sănătos, Publicat de Asociaţia de Neonatologie din România © Asociaţia de Neonatologie din România.