Saptamana 12 (bebelusul la trei luni) - Activitati pentru bebelusi

Săptămâna 11                                           Săptămâna 13

0 ani - Săptămâna 12 (bebeluşul la trei luni de la naştere):

Observarea diferitelor chipuri
Folosiţi o oglindă de perete, sau o oglinda incasabila de mana şi arătaţi-i copilului propria faţă. Strigati-l pe nume şi spuneţi: "Îl văd pe ... (numele copilului)". În timp ce el se uită încă în oglindă, puneţi o bucată de hârtie pe ea cu care să-i blocaţi vederea. Progresiv, deplasaţi hârtia de la stânga la dreapta, astfel încât imaginea feţei să apară încet, încet în câmpul vizual al copilului.
Când faceţi aceasta, spuneţi: „Cucu-bau, îl văd pe ... (numele copilului)". Repetaţi exerciţiul de mai multe ori. Copiii recunosc şi disting chipurile umane, îndeosebi expresiile faciale exagerate, de la vârste timpurii, şi s-ar putea să incerce să răspundă schimbărilor în expresia feţei.
În vreme ce sugarul priveşte în oglindă, încercaţi să vă ascundeţi faţa cu foaia şi, treptat, arătaţi-vă chipul deplasând hârtia. Spuneţi încă odată: „Cucu-bau, îl văd pe ... (numele copilului)". Nu uitaţi să-i studiaţi reacţia. Repetaţi exerciţiul acesta, ca şi celelalte activităţi.

Acum, copilul învaţă cum să joace un joc. Priveşte. Ascultă. Răspunde. În acelaşi timp, devine tot mai conştient de numele său.

Această activitate dezvoltă:
•    conştientizarea chipului său;
•    motivaţia de a privi şi asculta;
•    interesul de a comunica cu alte persoane.

 

vezi: ACTIVITATI PENTRU BEBELUSI: Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni