Saptamana 37 (bebelusul la noua luni si o saptamana) - Activitati pentru bebelusi

Săptămâna 36                                                Săptămâna 38


0 ani - Sãptãmâna 37 (bebeluşul la nouă luni şi o săptămână)


Pipăitul

Luaţi o bucată dintr-un poster sau un carton de la un ambalaj şi tăiaţi 12 pătrate cu latura de aproximativ 12-13 cm. Faceţi rost de câteva rămăşiţe de ţesături colorate. Tăiaţi din ele câte două bucăţi de aceeaşi dimensiune precum pătratele şi lipiţi-le sau capsaţi-le pe bucăţile de carton. Această activitate va fi mult mai interesantă dacă alegeţi catifea reiată, pluş, mătase, blană sintetică, piele de căprioară, un material matlasat sau alt textil care va stârni curiozitatea şi va menţine trează atenţia copilului.

Lăsaţi sugarul să pipăie fiecare pătrat textil pe rând. După ce a examinat toate bucăţile, aşezaţi pătratele unul lângă altul, asemănător unei plapume din petice, şi puneţi copilul să o exploreze. Notaţi care pătrate îl atrag mai mult. Îndemnaţi-l să le pipăie, în timp ce şi dumneavoastră le pipăiţi şi îi vorbiţi despre ele. Este momentul potrivit să-i povestiţi despre culori şi materiale textile. De exemplu, catifeaua reiată are denivelări, iar mătasea este netedă.

Ca o extindere a acestei activităţi, copilului i-ar fi de folos să vadă şi să pipăie două pătrate identice din accelaşi material. Când va fi mai familiarizat cu pătratele, s-ar putea ca el să se arate interesat în a le împerechea.

Această activitate dezvoltă:

  • conştientizarea diferitelor culori;
  • conştientizarea formei de pătrat;
  • conştientizarea difertelor materiale textile;
  • simţul pipăitului;
  • conştientizarea asemănării materialelor.

vezi: ACTIVITATI PENTRU BEBELUSI: Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni