Saptamana 38 (bebelusul la noua luni si doua saptamani) - Activitati pentru bebelusi

 Săptămâna 37                                                Săptămâna 39

 

0 ani - Sãptămâna 38 (bebeluşul la nouă luni şi două săptămâni)

Oglinda fermecată


bebe 9 luniFolosiţi o bucată de carton de 20x30 cm penru a desena pe ea conturul unei oglinzi cu mâner. Decupaţi o gaură rotundă acolo unde ar trebui să fie sticla oglinzii în ramă. Uitaţi-vă prin gaură şi prefaceţi-vă că este o oglondă fermecată. Priviţi copilul şi spuneţ-i: "Îl văd pe ... (spuneţ-i pe nume)". Copilul va fi încântat să vă vadă chipul uitându-se prin gaura "oglinzii fermecate". Dacă alţi membri ai familiei sunt prezenţi, prefaceţi-vă că-i vedeţi în oglinda magică şi strigaţ-i pe nume. Folosiţi "oglinda magică" şi numiţi obiecte din cameră care sunt în câmpul vizual al copilului. De exemplu: "văd o masă". Continuaţi să faceţi aceasta câtă vreme puteţi capta atenţia copilului.

O voce plăcută vă va ajuta să-i menţineţi interesul.


Puneţi "oglinda fermecată" în faţa copilului. Asiguraţi-vă că se uită la dumneavoastră şi spune-ţi "(strigaţi-l pe nume) o vede pe mama". Îndemnaţi-l să ţină oglinda şi să se uite la diferite obiecte pe care le numiţi. Dacă nu înţelege, arătaţi-i obiectul, atingându-l şi repetându-i numele. Această activitate îl deprnde pe copil să înveţe numele diferitelor obiecte. Deşi s-ar putea ca el să pronunţe unele dintre cuvinte, probabil că doar vă ascultă.


Această activitate s-ar putea să vă pară ridicolă, dar ea înseamnă un joc pe care îl jucaţi cu propriul copil. El realizează că faţa şi alte obiecte pot fi văzute prin gaura unei oglinzi magice, şi aceasta îl fascinează.

 

Jocul "Observ"
Ca o extindere a acestei activităţi, folosiţi "oglinda magică" din când în când, până când copilul împlineşte 5-6 ani, ca să vă jucaţi jocul "Observ". Poate fi folosită când îl învăţaţi o culoare, o formă, o dimensiune, un număr, o literă sau un cuvânt.


Această activitate dezvoltă:
- interesul de a juca un joc;
- capacitatea de a asculta;
- vocabularul;
- aptitudini vizuale;
- capacitatea de a asocia numele cu obiectul respectiv.

 

vezi: ACTIVITATI PENTRU BEBELUSI: Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni