Saptamana a 20-a de sarcina. Ghid Sarcina pe Saptamani

Săptămâna 19 de sarcină     |    Săptămâna 21 de sarcină

 

Saptamana a 20-a de sarcină. Ghid Sarcina pe Săptămâni (Trimestrul III - luna a 5-a)
Modificările bebeluşului care au loc în săptămâna a 20-a de sarcină:

saptamana 20 de sarcina. Sarcina pe saptamani - emamica.com

Ce se întâmplă cu copilul tău în a 20-a săptămână (5luni) de sarcină? 

Bebeluşul
-bebeluşul are o lungime de 25cm şi o greutate de 340 grame.

BEBELUŞUL CREŞTE:
-bebeluşul poate prinde ferm cu ajutorul mâinilor.
-picioarele sunt proporţionale în raport cu restul corpului.
-pe cap apare părul
-se dezvoltă dinţii
-se formează vernixul, substanţă grasă de culoare albă care protejează pielea bebeluşului în uter
-braţele şi picioarele sunt bine dezvoltate
-substanţe cu rol în apărarea bebeluşului împotriva unor boli pot fi transmise prin intermediul sângelui dumneavoastră pentru a-l ajuta să facă faţă primelor săptămâni de viaţă extrauterină
-bebeluşul e foarte activ. Ar trebui să fi simţit primele sale mişcări ca pe o fâlfâire uşoară. El poate chiar să reacţioneze la zgomotele din afara uterului, dar nu vă îngrijoraţi dacă nu se mişcă prea mult; de obicei în această perioadă bebeluşii sunt mai liniştiţi.

Ce se întâmplă cu tine în a 20-a săptămână (5luni) de sarcină? 

 

CREŞTEREA ÎN GREUTATE  în jurul săptămânii a 20-a de sarcină
În această lună vă puteţi aştepta la ă creştere în greutate cam de 0.5 kg pe săptămână. Acum aveţi mare grijă să mâncaţi sănătos; următoarele câteva săptămâni se caracterizează prin creşterea maximă a bebeluşului cât şi a greutăţii dumneavoastră. Creşterea totală în greutate ideală până la această dată: 3kg.

 

PROBABIL CĂ VĂ SIMŢIŢI foarte bine în această perioadă de mijloc a sarcinii. Arătaţi şi vă simţiţi radioasă, datorită îmbunătăţiri remarcabile a calităţii pielii şi părului. Dacă vă simţiţi bine, e momentul potrivit să plecaţi într-o vacanţă.
Ar trebui să fi simţit deja emoţia perceperii mişcărilor bebeluşului.
 

CE SCHIMBĂRI AU LOC ÎN LUNA a 5-A DE SARCINĂ:
-Pigmentarea pielii poate deveni mai evidentă, dar va dispărea după naştere.
-Sânii pot produce colostru, o substanţă fluidă, tulbure care satisface toate nevoile bebeluşului în primele zile după naştere. Nu trebuie decât să-l ştergeţi cu o compresă; nu încercaţi să stoarceţi sânul.
-S-ar putea să aveţi unele neplăceri obişnuite sarcinii, cum ar fi sângerarea gingiilor şi accentuarea scurgerilor vaginale.

Articulaţiile şi ligamentele se desstind şi, în consecinnţă, e destul de probabil să aveţi diverse probleme cu spatele sau să apară alte suferinţe şi dureri.
 

ARĂTAŢI BINE
În timpul lunilor de mijloc a sarcinii, s-ar putea să arătaţi şi să vă simţiţi cel mai bine - cu părul strălucitor, obrajii trandafirii şi piele moale, fină şi sănătoasă. Nu toată lumea înfloreşte însă; nivelurile înalte de hormoni pot să nu aibă un efect favorabil asupra pielii, unghiilor şi părului, dar toate modificările neplăcute dispar de obicei după naştere.

PĂRUL DUMNEAVOSTRĂ ÎN TIMPUL SARCINII
Părul cu firul riguros şi strălucitor reprezintă un fel de răsplată a sarcinii. De menţionat că părul nu-şi îmbunătăţeşte aspectul întotdeauna; astfel, părul gras poate deveni şi mai gras, cel uscat, mai uscat şi mai fragil şi, în consecinţă, s-ar putea să aveşi impresia că pierdeţi mai mult păr ca de obicei.
De asemenea, există tendinţa ca părul de pe faţă şi de pe corp să se închidă la culoare.
 

Ce să faceţi.
Dacă părul e uscat şi se despică uşor la vârfuri, folosiţi un şampon uşor şi balsam şi nu-l periaţi prea des şi prea viguros.
Spălaţi părul gras frecvent pentru a-l menţine strălucitor.
Evitaţi să vă vopsiţi părul sau să-l faceţi permanent, deoarece aspectul părului este foarte imprevizibil în timpul sarcinii.
Găsiţi-vă o tunsoare pe care să o întreţineţi uşor.

 

ASPECTUL TENULUI ÎN TIMPUL SARCINII
S-ar putea ca tenul dumneavoastră  să devină mai catifelat şi strălucitor.
Se va îmbunătăţi probabil în timpul sarcinii: petele dispar, iar pielea devine mai moale şi mai mătăsoasă. Cu toate acestea, puteţi  constata că pielea devine foarte uscată sau grasă şi posibil pătată.
Ce să faceţi. Curăţaţi pielea în profunzime. Dacă e uscată, masaţi-vă uşor cu un produs hidratant pe zonele uscate şi adăugaţi ulei de baie în apa cu care vă spălaţi. Utilizaţi cât mai puţin săpunul.

 

UNGHIILE DUMNEAVOSTRĂ ÎN TIMPUL SARCINII
S-ar putea să observaţi că unghiile se fisurează şi se rup mai uşor decât de obicei.
Ce să faceţi. Folosiţi mănuşi pentru treburile gospodăreşti, cât şi pentru grădinărit.

 

CULOAREA PIELII ÎN TIMPUL SARCINII
În timpul sarcinii e normală o accentuare a pigmentării pielii. De obicei aluniţele, semnele din naştere, cicatricele şi mai ales pistruii se închid la culoare şi cresc în dimensiune, iar o linie maronie apare deseori la nivelul abdomenului. Puiteţi constata deasemenea apariţia unor pete maroni sau a "măştii în fluture" (masca de sarcină) la nivelul feţei şi a gâtului. Nu vă îngrijoraţi, deoarece aceasta dispare curând după naştere.
Ce să faceţi. Evitaţi razele puternice ale soarelui, iar atunci când trebuie să ieşiţi afară, la soare, folosiţi o cremă protectoare cu filtru mare. Nu încercaţi să decoloraţi masca de sarcină; dacă doriţi să o atenuaţi, puteţi folosi un creion corector pentru decolorarea pielii.

Aveţi în permanenţă grijă de dumneavoastră; evitaţi să vă supuneţi spatele unui efort prea mare.
Purtaţi pantofi cu tocuri joase.
Urmaţi sfaturile practice ce vă sunt sugerate Acuze obişnuite în sarcină - ce să faceţi pentru ameliorarea oricăror altor suferiţe.
E momentul să vă gândiţi la îmbrăcămintea şi echipamentul de strictă necesitate pentru bebeluş.