Saptamana a 25-a de sarcina. Ghid Sarcina pe Saptamani

Săptămâna 24 de sarcină     |    Săptămâna 26 de sarcină

Saptamana a 25-a de sarcină. Ghid Sarcina pe Săptămâni (Trimestrul II - luna a 7-a)


Modificările bebeluşului care au loc în săptămâna a 25-a de sarcină:

Ce se întâmplă cu copilul tău în a 25-a săptămână (7luni) de sarcină?

 

CREŞTEREA ÎN GREUTATE în jurul săptămânii a 25-a de sarcină:

Bebeluşul: Lungime 34 cm. Greutate 660 g.

 

BEBELUŞUL CREŞTE
- Bebeluşul tău începe să crească într-un ritm tot mai rapid.

- Creierul începe sa functioneze la un nivel mai înalt, ceea ce îi permite sa reactioneze la mediul înconjurator.

- Ochisorii lui deslusesc lumina, iar auzul este într-atât de dezvoltat încât îi permite sa se obisnuiasca cu glasul dvs. si îl va recunoaste când se va naste.
- Pielea ridată a bebeluşului se întinde iar la fiecare ecografie pe care o vei face ai să observi cum acesta începe să semene din ce în ce mau mult cu un bebeluş.
- Mâinile sunt complet formate iar degetele au unghiuţele formate. Îşi îndoaie degetele şi îşi strânge pumnişorii.
- Degetele au amprente.
- Coloana vertebrală ajunge la structura ei definitivă.
- Plămâni îşi dezvoltă structura sangvină.
- Nările sunt pregătite să aspire.
- Activităţile preferate ale micuţului tău sunt: dormitul, suptul degetului, jucatul cu cordonul omblilical şi prinderea picioarelor cu mânuţele, îşi deschide şi închide ochii, se întoarce şi dă din picioruşe. Poţi simţi foarte bine aceste miscări.

 

Ce se întâmplă cu tine şi burtica ta în a 24-a săptămână (7luni) de sarcină?


Burtica se rotunjeste pe zi ce trece, uterul se măreşte din ce în ce mai mult pentru a permite copilului să crească.
Oboseala începe să se facă simţită. Inima ta va începe să accelereze deoarece uterul apasă pe cutia toracică. De asemenea vei fi mult mai liniştită.
Este posibil să simţi insomnie, să vă constipaţi şi să aveţi acin din cauza progesteronului care încetineşte digestia.
Părul tău străluceşte şi devine mai des.
Începi să te simţi din ce în ce mai greoaie.

Oboseşti mai repede. Daca umbli mult, pot aparea edeme (umflătură nedureroasă rezultată prin acumulare de lichid seros în țesuturi) în regiunea gleznelor. Odihneşte-te stând cu picioarele ridicate mai sus decât nivelul corpului.
Între săptămânile 24-28 va trebui să faci un test de glucoză pentru a determina nivelul zahărului din sânge.

Dacă rezultatele de la testul de glucoză au valori anormale atunci a trebui să faci un test pentru depistarea diabetului în sarcină.
Aceasta este o perioadă cu risc crescut de naştere prematură mai ales daca ai col deschis, infectie urinara sau vreo infectie vaginala. Odihneste-te cat mai mult, mananca sanatos si nu uita sa te plimbi. Anunta medicul la orice semn care ti se pare suspect. Daca observi o scurgere apoasa, mai abundenta decat de obicei, anunta medicul. E posibil sa ai o ruptura de membrane ( ti “s-a rupt apa”), care duce de asemenea la risc crescut de infectii si la nastere prematura. In acest cazul medicul iti va indica spitalizarea.

VIZITA LA MEDIC
între săptămânile 28 şi 36 va trebui să mergi la medicul ginecolog la fiecare două săptămâni. Medicul te va întreba cum te simti, fizic şi psihic. Te va intreba dacă ai contracţii, sângerări vaginale, dureri de cap, daca eşti anxioasă sau deprimată.
De asemenea, te va cântari, îţi va lua tensiunea şi va analiza urina pentru a descoperi semne de preeclampsie, posibile infecţii ale tractului urinar etc.

El va mai verifica şi bătăile inimii bebeluşului şi îţi va face un examen abdominal pentru a calcula mărimea bebeluşului şi poziţia sa.

 

SUPRAVEGHEREA MEDICALA A GRAVIDELOR CU RISC
Majoritatea sarcinilor evolueaza normal si fara complicatii, dar exista situatii care îl determina pe medic sa considere ca exista un risc crescut de aparitie a complicatiilor. O atentie deosebita trebuie acordata situatiilor care cer o supraveghere activa pe perioada sarcinii. Diagnosticul, prevenirea si tratamentul precoce al complicatiilor sarcinii poate reduce substantial riscurile pentru sanatatea dvs. si a copilului pe care îl purtati.

 

Anemia
Multe femei prezinta o anemie usoara înca înainte de a fi însarcinate, aceasta datorându-se unei insuficiente de fier, care se poate agrava în timpul sarcinii.
încercati sa preveniti aceasta situatie consumând alimente bogate în fier (carne, legume, zarzavaturi si fructe). Medicul va poate prescrie si supliment de fier. E bine sa folositi si complexe polivitaminice.
 

Diabetul
Circa 1,0% din femeile de vârsta fertila sufera de diabet zaharat. Daca aveti diabet, este foarte important sa fiti sub supraveghere medicala pe tot parcursul sarcinii.
Diabetul necontrolat în timpul sarcinii poate duce la: hipertensiune, infectii, hemoragii în timpul nasterii, nasterea unui copil cu masa corpului mare etc. Diagnosticul diabetului poate fi stabilit prin evaluarea glucozei în urina si în sânge.
Este absolut necesar ca nivelul zaharului din sânge sa ramâna stabil: pentru aceasta medicul va poate indica administrarea insulinei, iar dumneavoastra va trebui sa respectati dieta: micsorati consumul de grasimi, uleiuri si zahar în ratia zilnica.

 

Hipertensiunea
Aceasta este una din cele mai grave complicatii ale sarcinii. Semnele acestei complicatii sunt:
- cresterea tensiunii arteriale peste 140/90,
 - edeme pe picioare si mâini,
- aparitia proteinei în urina.

Hipertensiunea netratata poate afecta grav sanatatea femeii: se deregleaza functia tuturor organelor si sistemelor, pot aparea convulsii si pericolul pentru viata dvs. Fatul de asemeni sufera din cauza hipertensiunii si poate deceda chiar înainte de nastere. Medicul vă va indica tratamentul cuvenit. E necesar sa folositi o dieta cu continut minim de sare. Daca semnele hipertensiunii sunt severe, vi se poate recomanda sa fiti spitalizata pentru tratament de stationar.

 

Incompetenta cervicala
La o sarcina normala colul uterin ramâne închis pâna la nastere, în unele cazuri, mai ales daca ati avut avorturi în trecut, colul uterin se poate dilata si duce la un avort spontan sau la un travaliu prematur.
Medicul v-ar putea recomanda o interventie chirurgicala prin care se sutureaza colul pentru a-l mentine închis.
Spre sfârsitul sarcinii sau când se declanseaza travaliul, firele se scot.

 

Mamele cu apartenenta RH-negativ
Înca la prima consultatie e bine sa vi se determine grupa de sânge si RH-apartenenta. Cam 15,0 % din femei sunt de apartenenta Rh-negativa, si daca va numarati printre ele puteti avea probleme în timpul sarcinii, daca dati viata unui bebelus cu apartenenta Rh-pozitiva.
În organismul dvs. pot aparea anticorpi care pot afecta eritrocitele bebelusului. Este important ca dupa nastere sa efectuati administrarea antirezus globulinei, care ar preveni riscurile pentru sarcinile ulterioare.

 

CE E DIAGNOSTICUL PRENATAL?
Diagnosticul prenatal are ca scop estimarea riscului de a avea un copil cu o maladie ereditara sau cu o malformatie congenitala. Este important sa efectuati un diagnostic prenatal daca:
·    Aveti o maladie ereditara. Aveti copii sau rude cu retard mintal sau alte forme de retinere în dezvoltare.
·    Ati avut în trecut avorturi spontane, nasteri premature, moarte antenatala a fatului, ati nascut un copil cu anomalie congenitala.
·    Aveti o vârsta ce depaseste 35 de ani.
·    Ati fost expusa actiunii unor factori ai mediului ambiant ce au o actiune nefavorabila asupra sarcinii (substante chimice, radiatie). Ati fost bolnava de maladii infectioase. Ati folosit medicamente în timpul sarcinii.
·    Aveti factori de risc ai modului de viata: fumati, consumati alcool, ati fost infectata de o maladie cu transmitere sexuala.
Daca aveti macar unul din factorii de risc expusi mai sus, e bine sa consultati geneticianul si sa efectuati unele teste suplimentare care ar stabili daca sarcina evolueaza normal.

 

Ecografia
Pentru detectarea anomaliilor congenitale ale fatului e preferabil ca ecografia sa fie efectuata în perioada de 16-21 saptamâni. Examenul dureaza doar 5-10 minute, e fara riscuri si nu doare.