Sfaturi cum sa aranjezi casa pentru siguranta copilului

Simţul pericolului, dar şi echilibrul la bebeluşi se dezvolta mult mai târziu. Bebeluşii sunt prin natura lor curioşi şi activi. În momentul în care un copil incepe sa se framante, sa se rasuceasca, sa apuce obiectele, sa se tarasca şi, in cele din urma, sa mearga de-a buşilea şi in picioare, are nevoie sa fie supravegheat pentru a face cunoştintă cu toate lucrurile care il inconjoara in deplina sigurantă iar casa trebuie amenajată  in vederea eliminarii oricarui eventual pericol pentru copil.

 
LISTĂ DE SFATURI GENERALE PENTRU SIGURANTA
Iată o listă generală de sfaturi referitoare la amenajarea casei pentru siguranta copilului, urmate de sfaturi specifice pentru diverse parţi din casa.
 
~ PRIZELE. Acoperiti orificiile prizelor nefolosite cu capace de sigurantii. Folositi apărători pentru prizele in care sunt introduse ştecăre. Nu supraincarcati prizele.
Asigurati-va ca toate cablurile electrice sunt in buna stare, nu sunt uzate sau deteriorate.
Puneti becuri in toate făsungurile goale.
 
~ APARATELE ELECTRICE. Nu lasati copilul in apropierea aparatelor electrice atunci cand sunt in uz.
Întotdeauna intrerupeti-le alimentarea cu curent cand nu Ie mai folositi. Toate cablurile aparatelor şi lămpilor trebuie ferite de copil, care are tendinta de a trage obiectele in jos, catre el.
 
~ OBIECTELE MICI. Nu lăsaţ in locurile accesibile copilului niciun obiect care ar putea intra printr-un
tub de carton de la sulul de hârtie igienica (ace, nasturi, şuruburi, mărgele, monede, bile, jucării mici şi alte obiecte mici sau ascutite). Este suficient un minut pentru ca un copil sa introduca un obiect mic in gura ş sa se inece.
Acest sfat este valabil şi pentru produsele alimentare de dimensiuni mici şi de
consistentă tare, cum sunt alunele sau floricelele.
~ OBIECTELE TĂIOASE. Nu lăsati la indemana copilului foarfece, cutite, lame şi alte obiecte taioase sau care se pot sparge.
~ ALTE OBIECTE. Nu lasati in locuri accesibile poşetele, gentile şi sacoşele, in care există deseori monede, obiecte ascutite, medicamente şi alte surse de risc.
~ PUNGILE DE PLASTIC. Nu tineti pungile de plastic sau foliile subţiri de plastic la indemana copilului.
Nu acoperiti niciodată salteaua patutului cu un plastic subtire.
~ BALOANELE. Nu lăsaţi niciodata un copil singur cu un balon.

Daca balonul s-a spart, indepărtaţi toate resturile imediat, astfel incat copilul sa nu se inece cu ele.
~ CABLURILE ŞI ŞNURURILE. Cablurile aparatelor electrice, cablurile telefonice, şnururile de la jaluzele şi alte cabluri sau cordoane pot strangula copilul. Nu Ie tineţi la indemana lui. Toate şnururile sau panglicile de la jucării trebuie sa fie mai scurte de 17 cm, dar urmariti atent copilul atunci cand se joaca cu o jucărie care are vreun şiret.
~ LĂNŢIŞOARE. Nu puneti niciodata la gatul copilului lăntişoare, şireturi legate de suzeta sau alte şnururi.
~ SCRUMIERELE, BĂUTURI ALCOLICE etc.  Tineti departe de copil scrumierele folosite, paharele cu bauturi alcoolice sau cu lichide fierbinţi, lumanarile aprinse, chibrituri sau brichete - acestea din urma sunt cauzele cele mai obişnuite ale unor incendii fatale.
~ FUMATUL ŢIGĂRILOR. Nu fumati in timp ce ingrijiţi copilul. Tigările îi pot produce arsuri, iar fumul îi poate irita plămânii, făcându-l mai puţin rezistent la boli. Nu fumati niciodată în pat.
~ Instalati detectoare de fum şi de monoxid de carbon la subsol şi in coridoarele apropiate de dormitoare. Verificati-le lunar şi inlocuiti bateriile in fiecare an.
Curatati-Ie periodic cu aspiratorul sau cu carpe de praf.
~ PLAN DE EVACUARE. Faceti-va un plan de evacuare in caz de incendiu şi efectuati exercitii in fiecare luna. Aveti grija ca uşile şi ferestrele sa se deschida uşor.
~GRĂTARE DE SIGURANŢĂ.  Amplasati gratare de siguranta in fata caminelor, radiatoarelor, radiatoarelor cu
abur, aerotermelor, sobelor de pe podea şi orificiilor de refulare. Curatati şi verificati in fiecare an centralele cu gaz, şemineurile, sobele şi coşurile de fum.
Evitati folosirea radiatoarelor electrice mobile sau a celor cu petrol lampant.
Daca trebuie neapărat sa Ie folositi, aveti grija sa fie intotdeauna departe de aştemut, de haine, de perdele şi draperii. Noaptea scoateti-Ie din priza.
~ ARME DE FOC. Pastrati intotdeauna armele de foc şi munipa incuiate in locuri separate. Îndepartati mobila cu muchii ascutite din camerele prin care copilul merge de-a buşilea. Apăratorile de sigurantii facute din plastic moale sunt foarte bune pentru acoperirea colturilor ascutite ale masutelor de cafea sau ale altor piese joase de mobilier. Puteti folosi şi banda adeziva din burete pentru a acoperi muchiile meselor de sticla.
~ TELEVIZOARELE MARI. Unele televizoare mari sunt mai grele in partea anterioara şi se pot rasturna, putand rani grav sau mortal persoana pe care cad. Folositi un sistem de fixare a televizoarelor, astfel incat sa nu se poată răsturna.
~ VOPSELE CU PLUMB. Daca peretii casei, ferestrele sau uşile au fost vopsite demult, cu vopsele care contineau plumb, revopsiti-Ie. Copilul ar putea baga in gura bucatele mici desprinse din acestea. Interesati-va la firmele specializate cum puteţi îndepărta vopselele cu plumb, luându-vă toate măsurile de protecţie.