Sfaturi specifice pentru siguranta copilului in bucatarie sau sufragerie

În articolul anterior am discutat despre lista de sfaturi generale pentru siguranţa copilului. Trebuie avut în vedere pericolul din diversele parţi ale casei (bucătărie, sufragerie, baie, camera copiilor etc. ).

Sfaturi specifice pentru diverse parţi din casă 

 
BUCĂTĂRIA SAU SUFRAGERIA
· Tineti substantele periculoase şi otravitoare încuiate sau ferite de copil (vezi lista cu substanţele periculoase). Folositi inchizatori de sigurantă pentru dulapuri şi pentru sertare pentru a-I impiedica sa ajunga in Iocuri unde poate gasi obiecte periculoase.
 
· Aveti grija ca galetile de gunoi sau coşurile sa nu fie Ia indemana copilului.
 
· Daca este posibil, in timp ce gatiti şi serviti celorlalti masa, rugaţi pe altcineva sa aiba grija de copil intr-o aItă camera. Copilul care stă in bucatarie intr-un scaun sau cărucior  poate fi stropit cu ulei sau mancare fierbinte, iar copilul care a inceput sa mearga poate da peste o multime de pericole. Daca nu are cine altcineva sa supravegheze copilul, fiti foarte atenţi cand treceti pe langa el cu mâncare şi lichide fierbinţi şi aveti grija sa stea tot timpul departe de locul unde se fierbe mâncarea.
 
· Intoarceti toartele oalelor spre interior, astfel incat copilul sa nu Ie poată trage de pe aragaz. Fierbeti mancarea la foc mic pe arzatoarele din partea din fata a aragazului şi folositi-Ie pe cele din spate pentru pregatirea mancarii la foc mai mare. Tineţi departe de soba sau de cuptor orice obiect care s-ar putea aprinde.
 
· Nu lasati niciodată uşa de la cuptor deschisa şi ţineţi copilul departe de uşa cuptorului cand este fierbinte.
 
· Nu lăsati copilul să se joace cu butoanele de la aragaz. Dacă nu se poate altfel, scoateti-Ie cand nu Ie folositi.
 
· Nu beti lichide fierbinti in timp ce tineti copilul in brate.
 
·  Nu tineţi obiectele pe marginea dulapurilor sau a meselor, unde copilul ar putea ajunge.
 
·   Cand copilul este mic evitati sa folositi fetele masa. Copiilor Ie place sa traga de marginile lor şi le-ar putea cădea ceva in cap.
 
·  Instalaţi in bucatărie un stingător de incendii portabil,cu pulbere.

Invătati in ce situatii şi in ce fel sa-l folositi.